Acne

Wat is het?

Acne is de medische term voor puistjes. Bijna iedereen krijgt in de pubertijd te maken met puistjes doordat de hormoonhuishouding veranderd. Bij de meeste mensen verdwijnt acne na het 25e levensjaar maar niet bij iedereen.

In onze huid zitten miljoenen talgkliertjes die talg produceren. De functie van talg is om de huid en haren soepel te houden. De talgkliertjes zitten vooral op je gezicht, schouders, borst en rug. De talg komt naar buiten door kleine uitmondingen naast de haarzakjes in de huid, ook wel poriën genoemd. In de pubertijd gaan de kliertjes meer talg produceren. Daardoor kunnen de poriën verstopt raken. De vettige talg hoopt zich dan op en er ontstaat een mee-eter/comedo. Dit is zichtbaar door een geelwit bobbeltje op de huid ter grootte van een speldenknop. Wanneer het bobbeltje groter wordt, kan de opening groter worden en er ontstaat dan een open comedo, te herkennen aan een zwart puntje. Wanneer de talgproductie doorgaat kunnen grote rode of gele ontstoken puistjes ontstaan.

Responsive image
Behandeltips

Acne behandelingen zijn altijd maatwerk. Door een goede huidanalyse kan ik bepalen welke behandelingsmethode/producten het best past bij uw probleem. Zie hiervoor mijn acne behandeling ,mesotherapie en micro needling.

Bali Beauty Care is een geregistreerde Acne specialist bij de ANBOS. Daardoor wordt de acne behandeling vaak tot 100% vergoed door uw zorgverzekering. Kijk in uw polis of u de behandelingen vergoed krijgt, en zo ja, tot welk bedrag per jaar en of U een verwijzing van uw huisarts of dermatoloog nodig heeft.

Thuisverzorging

Er zijn veel fabeltjes over Acne:

  • "Puistjes gaan vanzelf over als je ouder wordt": dit is zeker niet altijd het geval.
  • “Acne is besmettelijk”: Acne is niet besmettelijk.
  • “Puistjes kun je het beste uitknijpen”: Door het uitknijpen kun je de ontsteking verergen en littekens veroorzaken. Daarom raad ik dit af.
  • “Zonlicht is goed voor je acne”: In veel gevallen is zonlicht inderdaad goed voor uw acne. Echter er zijn ook uitzonderingen waarbij de acne juist verergerd.
  • “Acne verergeren door veel transpireren”: Bij transpireren neemt de talgproductie niet toe. De acne wordt daarom niet erger bij sterke transpiratie.
  • “Acne is niet te behandelen”: De laatste jaren zijn de mogelijkheden om acne te behandelen sterk verbeterd. Maar een acne behandeling is maatwerk. Ik geef bij een behandeling ook altijd een persoonlijk advies over de thuisverzorging zodat de behandeling effectiever is.