Pigmentvlekken

Wat is het?

Pigmentvlekken zijn de onregelmatige, bruine vlekken die op de huid voorkomen, met name op de rug van de handen, en in het gezicht. Andere namen voor pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken, levervlekken en zonnevlekken. Pigment (melanine) in de huid worden gevormd door pigmentvormende cellen (melanocyten). Deze cellen beschermen de huid tegen UV-stralen van de zon. Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan de zon, hoe meer pigment er wordt gevormd. Door overmatig blootstellen aan de zon kunnen de pigmentvormende cellen een overreactie geven: er wordt dan teveel pigment aangemaakt dat bovendien ongelijkmatig wordt verdeeld. Deze ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) zijn te zien als donkere vlekken: pigmentvlekken.

Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn verwondingen zoals schrammen, sommige allergische reacties, infecties, medicijnen en verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten. Ook de combinatie van parfum en zonlicht kan pigmentvlekken veroorzaken.

Behandeltips

Pigmentvlekken kunnen worden verwijderd door middel van coagulatie boven de huid. Zie verwijderen huidoneffenheden en micro needling.

Ook met mesotherapie kunnen ouderdomsvlekken behandeld worden.

Thuisverzorging

Pigmentvlekken kunnen voorkomen worden door:

  • Bescherm uw huid tegen de zon met zonnebrandcreme.
  • Draag een hoed of pet om het gezicht te beschermen tegen direct zonlicht.
  • Minder zonnen, ook op de zonnebank.
  • Gebruik parfum alleen op plaatsen waar geen direct zonlicht komt zoals achter de oren of op het haar.